Γενική οδηγία άρδευσης Νο 9
10 Αυγούστου, 2020Νέος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων
20 Αυγούστου, 2020Προ ημερών πραγματοποιήθηκε συνάντηση από διάφορους φορείς της ελληνικής περιφέρειας με κεντρικό θέμα την εγρήγορση και ετοιμότητα για την προστασία της αγροτικής παραγωγής από το βακτήριο Xylella fastidiosa. Έχει καταγραφεί ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα βακτήρια για την ελιά σε παγκόσμια κλίμακα, που προκαλεί πολλές ασθένειες με κυριότερη το σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Η παρουσία του βακτηρίου Xylella fastidiosa τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η προοπτική εξάπλωσης του στάθηκε η αφορμή για την παρουσίαση μιας νέας μελέτης από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη αναδεικνύει τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο που θα υποστούν οι σημαντικές βιομηχανίες ελαιολάδου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης του βακτηρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης η εξάπλωση της ασθένειας εκτιμάται ότι γίνεται με ρυθμό περίπου πέντε χιλιομέτρων το χρόνο, αλλά θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο ένα χιλιόμετρο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Ωστόσο οι οικονομικοί υπολογισμοί του πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της μελέτης επισημαίνουν την τεράστια ζημιά δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκληθεί τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, εάν η εξάπλωση της νόσου δεν μετριαστεί αποτελεσματικά.
Για την Ιταλία, ο δυνητικός οικονομικός αντίκτυπος σε χρονικό ορίζοντα 50 ετών εκτιμήθηκε σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Ισπανία σε 18 δις ευρώ. Η Ελλάδα προς το παρόν αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό μεσογειακό κράτος καθαρό από το βακτήριο. Ωστόσο, μια πιθανή είσοδος του στη χώρα θα σήμαινε απώλειες τουλάχιστον 2 δις € στην επόμενη 50ετία.
Από τη μελέτη αναδεικνύεται το πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι των δυο άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη διαδικασία εξάπλωσης του παθογόνου παράγοντα. Φαίνεται ότι η θάλασσα, λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο για την εξάπλωση.
Είναι καθήκον όλων των εμπλεκομένων στο ελαιοκομικό τομέα της Κρήτης, η οποία βρέχεται από θάλασσα, να «εκμεταλλευτούν» τη διαπίστωση αυτή και να φροντίσουν, για την αποτροπή της εισόδου του βακτηρίου στο νησί. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στην απασχόληση που συνδέεται με την γεωργία. Σημαντικές πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας από το Xylella fastidiosa μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο έντυπο