Δελτίο γεωργικής προειδοποίησης για την ελιά
15 Απριλίου, 2021Δελτίο γεωργικής προειδοποίησης για την ελιά
29 Απριλίου, 2021O μέσος καταναλωτής ελαιολάδου είναι μεσαίου ή υψηλού μορφωτικού επιπέδου και απολαμβάνει τουλάχιστον μεσαίου εισοδήματος.
Στην ηλικιακή κατηγορία των 49-75 χρόνων κατατάσσεται ο μέσος καταναλωτής ελαιολάδου παγκοσμίως σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η ισπανική Τράπεζα Caja Rural με επικεφαλής τον διεθνή αναλυτή της αγοράς ελαιολάδου, Juan Vilar. Η έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση του προφίλ και της συμπεριφοράς του μέσου καταναλωτή ελαιολάδου, αναμένεται να παρουσιασθεί και επίσημα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Από την ανάλυση, σύμφωνα με το Olimerca, προέκυψε ότι ο μέσος καταναλωτής είναι γένους αρσενικού και κατά βάση θρησκευόμενος, καθώς βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της θρησκείας και της κατανάλωσης ελαιολάδου, με τους καθολικούς, τους βουδιστές και τους μουσουλμάνους να καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο από ότι οι υπόλοιποι πολίτες του κόσμου. Επίσης, είναι μεσαίου ή υψηλού μορφωτικού επιπέδου και απολαμβάνει τουλάχιστον μεσαίου εισοδήματος.
Όσον αφορά στις αγοραστικές του συνήθειες, αγοράζει παρθένο ελαιόλαδο κυρίως σε πλαστική φιάλη, μέσω των καταστημάτων λιανικής, το οποίο χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ωμό π.χ. ως συνοδεία για σαλάτες. Καταναλώνει το 70% του ελαιολάδου μέσα στο σπίτι του, ενώ το υπόλοιπο 30% κυρίως σε εστιατόρια και μπαρ.
Σύμφωνα με την έρευνα, σήμερα καταναλώνονται στον κόσμο περίπου 250 εκ. τόνοι φυτικών και ζωικών ελαίων και λιπών, εκ των οποίων το 80% προορίζεται για διατροφική χρήση, είτε για ανθρώπους είτε για ζώα, ενώ το υπόλοιπο 20% για βιομηχανική χρήση (π.χ. παραγωγή βιοκαυσίμων). Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει το 1,25% του συνόλου (3,1 εκ. τόνους), με το μερίδιο του να ανέρχεται στο 1,56% αν δεν υπολογισθούν όσα έλαια και λίπη προορίζονται για βιομηχανική χρήση, ενώ αν από την εξίσωση αφαιρεθούν και τα ζωικά λίπη και τα ιχθυέλαια το μερίδιο του ελαιολάδου διαμορφώνεται στο 1,70% του συνόλου των φυτικών ελαίων. Από τα 25 κιλά ελαίων και λιπών που καταναλώνει κατά μέσο όρο κάθε άτομο ετησίως διαπιστώθηκε πως μόνο τα 400 γραμμάρια αντιστοιχούν σε ελαιόλαδο.
Πηγή: olivenews.gr