Ένα ΠΟΠ ελαιόλαδο από τις πεδινές πλαγιές του Δήμου Μυλοποτάμου
25 Φεβρουαρίου, 2022Γεωργικές Προειδοποιήσεις
9 Μαρτίου, 2022Σύμφωνα με την Ελληνική Διατροφολογική εταιρία η Ελλάδα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άτομα άνω των 18 ετών, τα οποία αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Μέχρι σήμερα οι μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση..
Την προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης «βλαβερών τροφών» για τον οργανισμό έρχεται να ενισχύσει και η στρατηγική της Ε.Ε «Farm to Fork». Ειδικότερα, η Ε.Ε έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν, μέχρι το τέλος του 2022, μία εναρμονισμένη και υποχρεωτική διατροφική σήμανση στο μπροστινό μέρος της ετικέτας των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό έχει προταθεί εδώ και αρκετό χρόνο το Nutri-score, ένα σύστημα διατροφικής επισήμανσης που ξεκίνησε από την Γαλλία και πλέον έχει υιοθετηθεί από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Είναι ένα σύστημα το οποίο επιχειρεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Με βάση το πόσο λιπαρό είναι ένα φυσικό τρόφιμο, πόσο αλάτι ή σάκχαρα έχει, κρίνεται λιγότερο ή περισσότερο υγιεινό. Σύμφωνα με το Nutri-score κάθε τρόφιμο φέρει ετικέτα, η οποία αποτελείται από μία κλίμακα πέντε χρωμάτων στην οποία αποτυπώνεται χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών.
Αρκετές χώρες όμως μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στην υιοθέτηση του συστήματος Nutriscore, καθώς «θίγει» ποιοτικά τρόφιμα που έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, αλλά και πολλά μεσογειακά προϊόντα. Ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, του οποίου η διατροφική αξία είναι αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με το Nutriscore κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με αναψυκτικά, σάλτσες κλπ. Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φορείς διαφόρων κλάδων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο, και άλλα μονοσυστατικά τρόφιμα, καθώς και προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ πρέπει να εξαιρεθούν από το ενιαίο σύστημα υποχρεωτικής σήμανσης τροφίμων.
Στη συλλογική προσπάθεια για την εξαίρεση του ελαιολάδου και ιδιαίτερα του έξτρα παρθένου έχουν ενταχθεί πολλές οργανώσεις του ευρωπαϊκού χώρου, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών και Εμπορίου της Ε.Ε, αλλά και πολυάριθμοι ερευνητές που έχουν ως αντικείμενο μελέτης το ελαιόλαδο.
Και, το ζητούμενο παραμένει. Θα έχουμε μέχρι το τέλος του 2022 ένα σύστημα σήμανσης τροφίμων, το οποίο δε θα διαστρεβλώνει τη πραγματική διατροφική αξία των τροφίμων και δεν θα παραπλανά τους καταναλωτές;