Εκπαίδευση: Κλάδεμα και διαχείριση υπολειμμάτων κλαδέματος και λίπανση ελαιώνων
3 Ιανουαρίου, 2021Δελτίο γεωργικής προειδοποίησης για την ελιά
26 Φεβρουαρίου, 2021Το ελαιόλαδο που παράγει ο ΑΣ Μυλοποτάμου είναι ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος). Δεν θα μπορούσε να είναι παρά μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τι σημαίνει όμως ο χαρακτηρισμός εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;
Είναι η ανώτερη κατηγορία στην οποία μπορεί να καταταγεί ένα ελαιόλαδο που λαμβάνεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς, με μηχανικές και μόνο μεθόδους. Με άλλα λόγια το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δεν μπορεί παρά να είναι μόνο ο χυμός του καρπού της ελιάς. Ένας χυμός με κυρίαρχο το άρωμα του φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς, με έντονα φρουτώδη γεύση και με αξιοσημείωτες διατροφικές και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.
Για να χαρακτηριστεί ένα έλαιο ως εξαιρετικό παρθένο θα πρέπει η οξύτητά του να μην υπερβαίνει το 0,8%, τα υπόλοιπα χημικά χαρακτηριστικά του να είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) Νο 2568/91, ενώ δεν πρέπει να έχει κανένα οργανοληπτικό ελάττωμα.
Ποιες όμως είναι εκείνες οι χαρακτηριστικές θετικές και αρνητικές οσμές και γεύσεις που μπορεί να καθορίσουν αν ένα ελαιόλαδο θα χαρακτηριστεί ως εξαιρετικό παρθένο ή απλώς παρθένο;
Στα θετικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται:
- Το φρουτώδες άρωμα το οποίο αναδύεται όταν το ελαιόλαδο προέρχεται από υγιείς, φρέσκους καρπούς ελιάς
- Η πικρή γεύση η οποία εμφανίζεται στα ελαιόλαδα που προέρχονται από πράσινο καρπό ή από καρπό που έχει αρχίσει να αλλάζει χρώμα
- Η πικάντικη γεύση η οποία εμφανίζεται στα ελαιόλαδα πρώιμης συγκομιδής τα οποία προέρχονται από άγουρο καρπό
Τα αρνητικά χαρακτηριστικά είναι πολύ περισσότερα και περιλαμβάνουν οσμές και γεύσεις όπως:
- Ατροχάδο: προέρχεται από καρπούς που δεν αποθηκεύονται σε σωστές συνθήκες
- Μούργα: οφείλεται στην επαφή του ελαιολάδου με το ίζημα το οποίο καθιζάνει στις δεξαμενές.
- Μούχλα: προέρχεται κυρίως από καρπούς που έχουν προσβληθεί από μύκητες.
- Κρασώδες – Ξυδάτο: οσμή και γεύση ελαιολάδου που θυμίζει κρασί ή ξύδι.
- Ταγγό: οφείλεται σε έντονη οξείδωση.
- Μεταλλικό: προέρχεται από επαφή του ελαιοκάρπου για μεγάλο χρόνο με μεταλλικές επιφάνειες
- Ψημένο ή καμένο: προέρχεται από την παρατεταμένη θέρμανση κατά τη διαδικασία της μάλαξης της ελαιοζύμης.
- Απόνερα: οφείλεται στην παρατεταμένη επαφή του με τα απόνερα του ελαιοτριβείου.
- Αγγούρι: δημιουργείται κατά την παραμονή του σε ερμητικά κλειστά δοχεία.
- Σκουλήκι: εμφανίζεται όταν οι καρποί έχουν υποστεί έντονη προσβολή από τον δάκο.
- Άλμη: προέρχεται από καρπούς που διατηρούνται σε αλατούχο διάλυμα.
- Γράσο: Χαρακτηριστική οσμή και γεύση ελαιολάδου που θυμίζει πετρέλαιο, λιπαντικά ή ορυκτέλαιο και οφείλεται στην παραμονή υπολειμμάτων λιπαντικών και ορυκτέλαιων που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα των ελαιουργείων
- Άχυρο – ξύλο: παρουσιάζεται όταν ο καρπός είναι αφυδατωμένος.
- Υγρό ξύλο: εμφανίζεται όταν το ελαιόλαδο προέρχεται από που έχει πληγεί από παγετό.