Πρόσκληση σε εκπαιδευτική συνάντηση
2 Νοεμβρίου, 2020Ακύρωση εκπαιδευτικής συνάντησης
6 Νοεμβρίου, 2020Ήδη από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 το ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή. Οι παραγωγοί μπορούν να παραδίδουν τον ελαιόκαρπο τους στο ελαιουργείο από τις 9 π.μ.
Για τη διασφάλιση παραγωγής της υψηλής ποιότητας ελαιολάδου ΠΟΠ ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΥΛΌΠΟΤΑΜΟΣ, ο ΑΣ Μυλοποτάμου εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς της περιοχής και τους παροτρύνει να λάβουν υπόψη τις οδηγίες-συμβουλές που παρουσιάζονται ακολούθως.
- Ο προγραμματισμός της συλλογής του ελαιοκάρπου είναι σημαντικός για να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου. Οι υπερώριμες ελιές χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους, ενώ οι πρώιμες μπορεί να έχουν φρουτώδη γεύση αλλά χάνουν στις αποδόσεις. Βρείτε σε ποιο στάδιο ωριμότητας βρίσκεται η ελιά και ξεκινήστε την συγκομιδή
- Οι καρποί που πέφτουν πρόωρα στο έδαφος (χαμάδες) να μαζεύονται πρώτοι, ώστε να μην αναμειχθούν με τους άλλους γιατί δίνουν λάδι κακής ποιότητας.
- Ο εξοπλισμός (δίχτυα, βέργες κτλ) που θα χρησιμοποιήσετε για την συλλογή του ελαιόκαρπου να είναι ο κατάλληλος για την συγκομιδή του. Να πληροί τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια για τους φθαλικούς εστέρες.
- Η λίπανση του εξοπλισμού να γίνεται με την χρήση λιπαντικών φυτικής προέλευσης
- Ο εξοπλισμός να χρησιμοποιείται προσεκτικά διότι υπάρχει πιθανότητα διαρροής του λιπαντικού και επαφής του με τον ελαιόκαρπό, τα δίχτυα ή τους σάκους.
- Το ράβδισμα να γίνεται τις μέρες που ο καιρός είναι καλός και δεν προβλέπονται βροχές.
- Οι τραυματισμοί στην ελιά είναι συχνό φαινόμενο και για αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το ράβδισμα
- Τα πλαστικά τελάρα και οι διάτρητοι σάκοι επιτρέπουν τον αερισμό και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων, για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση τους για την μεταφορά του ελαιοκάρπου χωρίς όμως να υπερφορτώνονται
- Ο χρόνος που μεσολαβεί από τη συγκομιδή μέχρι την έκθλιψη συνιστάται να είναι ο συντομότερος δυνατός. Μακρόχρονη παραμονή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου