Xylella Fastidiosa: Ο κίνδυνος που πρέπει να προλάβουμε
15 Φεβρουαρίου, 2019Βασικές προτεραιότητες για τον ΑΣ Μυλοποτάμου η ασφάλεια και η ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου ΑΤΑΛΗ
14 Μαρτίου, 2019Το ελαιόλαδο ΑΤΑΛΗ κρύβει πίσω του την εμπειρία πολλών ετών στην καλλιέργεια της ελιάς που διαθέτουν οι παραγωγοί του ΑΣ Μυλοποτάμου.
Η εμπειρία αυτή ενισχύεται με τη συμμετοχή τους σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης για βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζουν.
Το πρόγραμμα κατάρτισης για την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019 κάλυψε τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες αφορούν καλλιεργητικές δραστηριότητες με σημαντική επίδραση στην ποιότητα του ελαιολάδου και στην αειφορία των ελαιώνων όπως:
- Το κλάδεμα των ελαιοδέντρων και η διαχείριση των υπολειμμάτων κλαδέματος,
- Πρακτικές και τεχνικές συγκομιδής και μεταφοράς του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο με στόχο την αποφυγή της υποβάθμισης της ποιότητας του ελαιοκάρπου
- Τεχνικές αναγνώρισης τροφοπενιών και ορθολογικής εφαρμογής λίπανσης που εξασφαλίζουν μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωση της απόδοσης των ελαιοδέντρων
Η μέθοδος που έχει επιλεγεί για την κατάρτιση των παραγωγών είναι αυτός της πρακτικής επίδειξης των τεχνικών στους ελαιώνες καθώς με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες των παραγωγών σχετικά με την υιοθέτηση των τεχνικών στις γεωργικές τους πρακτικές.
Το πρόγραμμα κατάρτισης των παραγωγών εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ ΑΣ Μυλοποτάμου 2018-2021.